discmania keskmaa

Discgolfi jutud (Simon Lizotte)

Kuna üsna pikk vahe on olnud viimase postitusega, siis pean vabandama, vahepeal lihtsalt on ideede kriis, pole midagi teha. Samuti ei suutnud ma millegi väga originaalsega välja tulla, aga kuna mulle endale on alati meeldinud discgolfi staaride Q&A (küsimused ja vastused) videod, siis mõtlesin, et panen mõned discgolfar Simon Lizotte targad ja huvitavad vastused siia kirja, võib-olla on kedagi veel, kes pole neid kuulnud või näinud.

Kui kaugele suudad sa visata putterit?

SL-Olen mõned korrad mõõtnud ning see vahemik on kuskil 122-137m.

Üks ketas mida sa soovitaksid edasijõudud mängijale, kes pole kunagi ühtegi Discmania ketast visanud?

SL-Soovitaksin Discmania S-line FD kuna see on üks sirgemaid kettaid ja istub hästi käes, see sobib kõigile mängijatele olenemata tasemest.

Mida sa teed, kui võistlustel on üks ring läbi saanud ja vahel on paus, kas sa venitad või teed muid harjutusi, et lihased tuimaks ei jääks  või on sul mõni muu viis selleks?

SL- Põhimõtteliselt ei tee ma ringide vahel midagi, proovin pigem puhata, vahest pisut venitamist, aga kuna ma olen veel suhteliselt noor, siis loodan oma kehale, et ta suudab ise taastuda.

Miks sa viskad/mängid nii kiiresti, teised mängijad võtavad aega, et enda viset ette valmistada, kui sa võtaksid rohkem aega visete sooritamiseks, kas see muudaks su mängu paremaks?

SL- Ma ei ole kindel, kas rahulikumalt võtmine aitaks mind, ma usun pigem sellesse, et mida rohkem sa mõtled, seda rohkem see teeb halba, ehk mida vähem sa mõtled, seda paremini sa mängid. Seega kiiresti mängides ei anna ma endale aega liigselt üle mõelda, aegajalt tuleb siiski ka tänu kiirustamisele halbu viskeid ja otsuseid, kuid üldjuhul on rahul.

Milline ketas peale Innova Bossi on võimeline maailmarekordit murdma?

SL- Mm ilmselt oleks see Discmania Blizzard DD2.

2015 aasta Memorial Championshipil varastati Paul Mcbethil ära kott, koos kogu varustusega, kas sa kavatsed kuidagi eriti hakata nüüd enda kotti valvama vms?

SL- Haha, ei kavatse. Minu kott on ringide vahepeal alati kuskil lukutaga. Ja minujaoks see isegi väga ei loeks, kui mu kott ära varastataks. Olgu tegelikult siiski loeks, sest see on minu kott, aga ma vahetan oma kettaid koguaeg niikuinii, seega oleks see pigem veider, kui keegi mu koti ära varastaks, aga asi ei oleks väga hull jah.

Kas sa oled kunagi kasutanud treenerit, et mingeid viskeid õppida või on kõik tulnud põhimõtteliselt tänu platsil viskamisele?

SL-Kuna ma alustasin väga noorelt, siis see kõik tuli minujaoks pigem loomulikul teel, isa õpetas mind küll viskama, aga harjutage, küll ükskord välja tuleb.

Mis ketastega sa mängima hakkasid?

SL-Kui ma alustasin, siis mul oli ainult putter ja Roc (keskmaa) ja ma arvan, et läks õnneks, et ma just nende ketastega alustasin, sest ma õppisin viskama enne kui ma läksin pikamaa ketastele üle, mis on andestavad halvale vormile, ning tulevad alati hyzeris tagasi, putteri viskamine kindlasti aitas mu mängu paremaks. Seega ma soovitan seda kõigile algajatele, visake üksteisele putterit, õppige selgeks lendava taldriku viskamine, mängige oma kodurada putteritega ja te märkate ükshetk suuri erinevusi oma viskes.

Päevadel milla sa mängid halvasti ja miski ei tule välja, kas on midagi mida sa mõtled või ütled endale, et asi paremaks läheks?

SL-Me oleme mänginud niipalju radu ja korve oma elus läbi, et sa lihtsalt viskad halva viske ja mõtled „oh mida ma teen“ ning üritad hoida seda naeratust näol ja visata paremini. See on põhimõtteliselt kõik jah, mida sellejaoks teha.

Kas sulle meeldib rohkem mängida par 3 radasid või peaks rohkem juurde tegema par 4 ja par 5 radasid?

SL- Ma armastan mõlemaid, sest mulle meeldib iga rada mida ma mängin. Mulle meeldivad tehnilised, kuid lühikesed par 3 rajad. Üldiselt inimesed arvavad, et mulle meeldib mängida ainult pikkasid radasid, kuid päris nii see pole, lühikesed rajad annavad võimaluse birdie-sid võtta, aga ma ei saa öelda, et pikad rajad mulle ei meeldi, sest ma siiski suudan üsna kaugele visata.

Kas see, et sa suudad kaugemale visata aitab sul olla ka parem puttija?

SL- Oi, selline küsimus. Ei ilmselt see ei aita mu puttimisele kaasa. Hästi puttimine on kõik mängija peas kinni. Asi pole ka tehnikas, sest kui sa vaatad maailma tippusid, siis nad kõik putivad täiesti erinevalt, erinev haare, erinevad kettad, erinev tehnika puttimiseks. Seega kõik on ikkagi peas kinni, samuti treenimine, peab suutma jääda rahulikuks ja teadma, et sa suudad selle puti ära panna.

Üks tugevamaid osasid sinu mängust on pikk vise, mida sa tegid selleks, et viskele pikkust juurde saada?

SL- Saksamaal oli meil maja lähedal jalgaplliväljak, viskasin iga päev koti tühjaks mitu korda, edasi tagasi kuni mu käsi valutas, samuti ma kasvasin suuremaks. Mäletan veel päeva, kui ma suutsin visata kaugemale, kui kõik teised mängijad minu linnast, see oli hea tunne ja sealt edasi läks mu vise aina pikemaks aastatega.

Kui sa mängid võistlustel, kas sulle meeldib enda grupiga pigem rääkida juttu või olla keskendunud mängule?

SL-Ma eelistan rääkimist, aga ma ei tea, mida minu mäng eelistab, kui ma viskasin 2015 aasta Memorial Championshipil 41 (1094 reiting), siis ma ei rääkinud kellegagi ja olin ainult keskendunud enda mängule, seega ma ei tea mida ma peaks tegema täpselt, aga ilmselgelt ma eelistan rääkida ja olla lõbus mängu ajal.

Kas on midagi sinu mängu juures, mis sulle ei meeldi või mida sa peaks paremaks arendama?

SL- Mulle ei meeldi minu vaimne valmisolek, sest ma lean ennast tihti ülemõtlemast asjade üle. Tihtipeale ka minu visete valik ei ole just parim, vaadates hiljem videosid youtubes, siis ma mõtlen, et „tüüp, mida sa teed, sa võiksid teha seda palju lihtsamalt“.

Mis on sinu nõuanne mängijale, kes soovib arendada enda viske täpsust?

SL- Pff, harjuta ja kindlasti „follow through“, sest see on täpsuse juures just üks olulisemaid asju.

Kõigist top parimatest mängijatest oled sa ilmselt ainus, kes võtab niipalju riske, kui teised lähevad raja keskelt, et kindla peale mängima, siis sina leiad alati mingi hullu viske, ilmselt see vajab mingit spetsiaalset vaimset valmisolekut, kas sa lükkad võimaluse eksida enda peast välja?

SL- Ei, ma ei kaota võimalust viskega eksida enda peast ära, ma ilmselgelt ka tean, et hullu viset tehes ma võin eksida, sest see on juhtunud mitmeid kordi. Samas ma arvan, et ühel hullul viskel võib olla suurem tähendus, kui võistluse võitmisel. Sest just see üks hull vise võib osutuda inimeste seas populaarsemaks, sest keegi ei ole enne võib-olla selle viske trajektoori peale mõelnudki. Pärast võistlust mäletatakse sind hiljem, kui venda, kes viskas hullu viske, mis tuli välja ning keegi ei huvitu sellest, mis kohaga sa lõpetasid.

Peale meeletu viske pikkuse, mis sa arvad on su teine tugevaim külg mängus?

SL- Ma arvan, et heal päeval on puttimine, mõni päev on puttimine isegi parem, kui draivimine, sest mõni päev ma lihtsalt võin ära puttida kõik.

Miks on nii vähe Euroopa mängijaid tipus, kas me treenime erinevalt või liiga vähe, meid peaks ometi olema rohkem tipus?

SL- Esiteks on USA-s väga palju rohkem mängijaid, seega on loogiline, et seal on rohkem paremaid mängijaid. Samuti ma arvan, et asi on võistlustes, Euroopas on võistlusel mul kuskil 5-6 meest keda ma pean võitma, USA-s võib ühel võistlusel olla 30 mängijat, keda ma pean võitma. USA mängijad on harjunud sellega, et väga palju on top mängijaid, kellega peab konkureerima. Mul endalgi oli alguses raske sellise konkurentsiga harjuda.

Jussi Meresmaa ütles kunagi twitteris „rahvusvahelised võistlused peaksid olema raskemad“, mis sina sellest arvad?

SL- Mina arvan, et puttimine peaks olema raskem, rajad ei ole nii rasked, enamus radadel võid sa teha lohaka viske ja ikka võtta birdie, põhimõtteliselt 90% olid sellised rajad Memorialil. Ütleme nii, et pro mängija teeb lohaka „pro“ viske lihtsal rajal ja jääb korvist 13m kaugusele ja paneb selle puti ära, umbes 50% sellistest puttidest. See on ka ilmselt suurim erinevus tavalise golfiga, kus puttimine on kõige raskem osa. Mina ootan kindlasti väiksemaid korve, et teha puttimine raskemaks.

Kui külm on liiga külm, et discgolfi mängida?

SL- Heh, see kõlab nagu küsimus tuleks Soomest, ma olen mänginud talvel Soomes küll, temperatuur oli kuskil -10 C ja ma ütleks, et ei ole liiga külma ilma olemas, peab tunnistama, et külmas ja märjas on väga rõve mängida.

Kas sinu kotis on mingi kindel ketas, mille kaotades oleks su mäng halvatud?

SL- Jah ikka, kõik kettad on ju tegelikult kotis olulised, aga kõige oluliseim neist on siiski Discmania PD2. See on ainuke pikamaa ketas, mida ma saan visata maksimum jõuga. Samas ma kannan kuskil 3-5 PD2 koguaeg kotis kaasas.

Nõuandeid kuidas visata pikka viset ülesmäge?

SL- Igatahes, kui tahta visata pikka ülesmäge viset peab suutma ka lihtsalt visata pikka viset, samas soovitaks kasutada kergemat ketast ja ilmselt ka alastabiilsemat, aga kergem kaal reeglina muudab juba ketta ka alastabiilsemaks.

Mis oleks esimene nõuanne amatöörile, kes tahab mängima hakata kõrgema tasemelisi võistluseid?

SL- Mina ütleks, et mine lihtsalt ja mängi, sest pole mõtet oodata, millal sa selleks valmis oled, lõpuks võidki ainult amatööride võistluseid mängima jääda ja mitte kunagi kõrgemale jõuda. Sest raskemaid võistlusi mängides sa automaatselt sunnid end juba paremini mängima. Aga samas nagu ikka trenni tuleb teha.

Kuidas saada endale sponsoreid, kui tegemist on tõusu-teel mängijaga?

SL- Sponsorite saamine discgolfis on põhimõtteliselt kinni ainult sinu tulemustes, kui sul on palju top 10 turniiride kohti, isegi top 5 kohti või parim oleks muidugi võita turniirid, siis sind märgatakse ja tahetakse toetada. Aga muidugi loeb ka see, kelle vastu sa võistled, mida suuremaid nimesid sa suudad võita, seda lihtsam on sponsorlust saada.

Kuidas saada paremaks discgolfi mängu vaimses pooles?

SL- Discgolfi vaimset poolt on raske õppida ja veel raskem õpetada. See on kindlasti midagi sellist, mida iga mängija peab ise enda jaoks välja mõtlema ja selgeks tegema. Mina arvaks, et mida rohkem mängija on pingelistes olukordades, seda paremaks ta nendes saab. Kõik on ju tegelikult kinni enesekindluses ja positiivses suhtumises.

 

Aga nüüd lähen ka mina enda vaimset poolt mängust parandama, kuidas oleks seda veel parem teha, kui mitte minna väga tuulise ilmaga nädalamängule ja arvata, et kõik putid kukuvad sisse samamoodi nagu tavaliselt.

Minge teiegi mängima ja nautige suve viimast kuud!

Kasutatud allikad: https://www.youtube.com/watch?v=bA2SK2x5EP0 ; https://www.youtube.com/watch?v=lSPf70ENA4s

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.